Friday, December 16, 2011

Nadja Utkina - udmurdi lauljatar

Nadja Utkina, kes on palju kordi külastanud ka Eestit, on tuntud folk- ja poplauljatar Udmurdi Vabariigis. Kuulus on ta ka väljaspool Udmurtiat - Põhja-Venemaal, Soomes, Eestis ja Ungaris. Nadja Utkina laulab traditsioonilisi udmurdi rahvalaule ja teeb nendest oma improvisatsioone. Ta on loonud üle 140 laulu udmurdi, vene ja inglise keeles. Alates 1994. aastast on ta esinenud igal pool Udmurtias, ka Soomes, Eestis, Ungaris, Walesis, Ameerika Ühendriikides ja Norras.

Nadja Utkina sündis 1966. aastal, kuid tema esinejakarjäär algas aastal 1983 etnograafilises ansamblis, mis loodi selleks, et edendada ja taaselustada vanu udmurdi rahvalaule. Nadja Utkina õppis ülikoolis romaani-germaani ja udmurdi filoloogiat. Pärast lõpetamist aastal 1988 töötas ta kolm aastat inglise keele õpetajana. Aastatel 1991-1994 töötas ta esimese udmurdi show-folgi teatriga Arganchi. 1993. aastal võttis ta Krasnodaris osa Vene noorte lauljate konkursist ja võitis ühe peaauhindadest. Aastal 1997 lõi Nadja Utkina oma bändi nimega Lulgur. Hiljem õppis ta Moskvas Vene Teatrikunstide Akadeemias.

Nadja Utkina on välja andnud viis CD-albumit: „Songs Of Hope“ (1995), „Wait For Me“ (1997), „Lulgur“ (1999), „Lulger: Udmurt Folk Exprience“ (2002) ja koostöös eesti ansambliga Fragile valminud album „Uchke ali“ (2008), mis koosneb Robert Jürjendali ja Arvo Urbi poolt arranžeeritud traditsioonilistest udmurdi rahvalauludest.

2003. aastal sai Nadja Utkina „Lyre“ auhinna, mis on kõrgeim udmurdi rahvuslik auhind saavutuste eest lavakunstis. Nadja Utkina on saanud tuntuks ka kunstiprojektide läbiviijana tänu oma edukatele rahvusvahelistele kultuuriprojektidele. Ta on ka mittetulundusühingu Izhevski Kultuurkapitali direktor ja veel paari teise organisatsiooni juhataja.


Kasutatud allikad:

http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=8103767

No comments:

Post a Comment