Friday, December 16, 2011

Udmurdid Eesti infosüsteemides: Delfi.ee

Sisestades sõna „udmurt“ delfi.ee otsingusse, sain ma 51 vastet. Järgnevalt teen ülevaate sellest, mida kirjutavad need artiklid udmurtide kohta.

Esimeses artiklis „Vigala Sass teab: meie rahvas on sündinud karust!“ väidab Vigala Sass, et tal on üks tuttav udmurt, kelle esivanem on sääsk.

Artiklites „Viljandi Folgi sõbrad lähevad oktoobris lõikuspeole“ ja „Suvel laineid löönud jutuvestja esineb taas Viljandis“ kirjutatakse, et tänavune Viljandi Folgi lõikuspidu tähtsustab ka soome-ugri rahvaste pärandit, tuues koostöös Fenno-Ugriaga peo esimesel õhtul publikuni hõimupäevade suurkontserdi ja udmurtide ansambli Ekton Korka tantsuõhtu.

Artiklis „Kolm küsimust Aarne Leimale Luhamaa Külaseltsist“ mainitakse, et kogukonna jaoks on üheks olulisemaks sündmuseks olnud udmurtide külaskäik Luhamaale.

Artiklis „Venemaa loobub imerelva kasuks kurikuulsast Kalašnikovi automaadist“ kirjutatakse, et Udmurtia pealinnas Iževskis asuv relvakontsern Ižmaš alustas uue automaatrelva väljatöötamist, mis erineb täielikult legendaarsest samas ettevõttes väljaarendatud Kalašnikovi automaadist AK-47.

Artiklis „Udmurtias evakueeriti laskemoonalao plahvatuste eest 28 000 inimest“ öeldakse veel, et Udmurtia piirneb Baškortostaniga, kus plahvatasid erinevad lõhkekehad teises laskemoonalaos. Maha põles 50 maja ja 160 inimest jäi kodutuks.

Artiklis „Edgar Valteri „Pokulood“ ilmusid udmurdi keeles“ räägitakse raamatu esitlusest Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas.

Artiklis „Viimsi valla kultuurikalender 17.detsember 2010 – 14. jaanuar 2011“ teatatakse udmurdi gobeläänvaipade näitus-müügist „Kõnelused kahe vahel“.

Artiklis „Keilakad on pärit kõikjalt maailmast“ loetletakse rahvusi, kes elavad Keilas. Teiste seas elab seal ka 8 udmurti.

Artiklis „Tartu Ülikool hakkab udmurdi keelt õpetama“ teatatakse, et alates sügisest 2010 õpetatakse Tartu Ülikoolis udmurdi keelt ja õpetajaks on Tartu Ülikooli lõpetanud ja eestlasega abiellunud udmurt Irina Kuldkepp.

Artiklis „Ugrimugri eesti kastmes“ räägitakse ajakirjanik Rein Siku raamatust „Minu ugrimugri“.

Artiklis „Soomeugrilased valivad oma seitse maailmaimet“ kirjutatakse, et soome-ugri aktivistide poolt pakutud üks võimalikest maailmaimedest on udmurtide leiutis pelmeenid.

Artiklis „Vene mehe kopsus kasvas kuusepuu“ on öeldud, et Udmurdi Vabariigi pealinna Iževski kirurgid olid vapustatud, leides mehe kopsus kasvamas 5 sentimeetri pikkuse kuusepuu.

Artiklis „Udmurtias sai bussiõnnetuses surma viis koolilast“ täpsustatakse, et liiklusõnnetuses hukkus 5 judovõistlustele sõitnud kolmanda klassi last ja nende treener.

Artiklis „Jaak Prozes: Mordva võitis olümpial kaks kulda“ esitatakse küsimus, et kui paljud meist teavad, et olümpiavõitja Galina Kulakova on udmurt. Veel tuuakse välja, et ilma riigita vähemusrahvuste võimalused olümpiale pääseda on väga väiksed.

Artiklis „Andrei Aršavin sai „au ja mehisuse“ ordeni“ mainitakse, et selle ordeni varasemate saajate hulgas on ka Udmurdi Vabariigi siseminister Valeri Sosnovski.

Artiklis „Inspektor torkas autol rehvid läbi“ kirjutatakse, et Udmurtias mõisteti liiklusinspektorile võimupiiride ületamise eest tingimisi kaheks aastaks vangi, kuna ta oli eeskirjarikkujal auto rehvid puruks torganud.

Artiklis „Fenno-Ugria direktorile ei antud Venemaa viisat“ täpsustatakse, et MTÜ Fenno-Ugria asutuse direktor Kersti Sepper ei saanud Venemaa turistiviisat osalemiseks Udmurtias laste talilaagris, kuhu ta pidi viima Eesti lapsed.

Artiklis „Eesti võtab osa Fenno-ugri poksifestivalist“ tutvustatakse lühidalt Iževskis toimuvat Fenno-ugri poksifestivali.

Artiklis „Moskvas kukkus alla kaubalennuk“ tuuakse veel välja, et lisaks sellele hukkus 5 inimest helikopteriõnnetuses Udmurtias, kus kopter takerdus enne alla kukkumist elektriliinidesse.

Artiklis „Udmurdid viisid pronksmehele lilli“ kirjutatakse, et Tallinnas toimunud soome-ugri maailmakongressil osalenud Udmurdi Vabariigi esindus viis lilli Tallinnas Tõnismäel asuva monumendi juurde. Venemaa koosseisu kuuluva Udmurdi Vabariigi seadusandliku kogu esimees Igor Semjonov põhjendas lillede viimist sellega, et Eestisse on maetud ligi tuhat Teises maailmasõjas Nõukogude armees langenud Udmurtia elanikku.

Artiklis „Udmurtias sai tormis viga 43 inimest“ on veel lisatud, et torm kahjustas Udmurtia kesk- ja lõunaosa energiasüsteeme, kuid kahjude suurus pole veel teada.

Artiklis „Jäääär salvestas mõisas plaati“ on mainitud, et salvestusel viibis ka udmurdi rahvusest lauljatar Nadja Utkina, keda tuntakse udmurdi ööbikuna.

Artiklis „Udmurtias ehitatakse vanglasse mošee“ on kirjas, et Udmurtias ehitatakse mošee süüdimõistetud islamiusuliste jaoks.

Artiklis „Kalašnikovi automaat tähistab juubelit“ kirjutatakse, et Venemaal Udmurtias toimuvad mitmed üritused seoses Kalašnikovi automaadi 55. juubeliga.

No comments:

Post a Comment