Monday, May 23, 2011

A.Peterson. Udmurdi päevikud

Kaimar Kaldma

Raamatu „Udmurdi päevikud“ kokkuvõte


Raamatu „Udmurdi päevikud“ autoriks on endine Eesti Rahva Muuseumi direktor Aleksei Peterson. Raamat on kokku pandud Petersoni päeviku vormis Udmurtias toimunud. ekspeditsioonide kirjeldustest Kokku on raamatus ära toodud päevikud 12 ekspeditsioonilt, mis leidsid aset aastatel 1976-1989 praeguste nimede järgi Eesti Rahva Muuseumi ja Kuzebaj Gerdi nimelise Udmurdi Vabariigi Rahvusmuuseumi koostööna. Paralleelselt eestikeelse tekstiga on sama jutt ka udmurdi keeles Enamus päevikutes kirjeldatud ekspeditsioonidest toimusid suvel, kuid näiteks 1988 aasta uurimisreis toimus hoopis märtsis. Ekspeditsioonidel uuriti erinevaid udmurtide kombeid nt lavastati filmi jaoks traditsiooniline udmurdi pulm, Samuti uuriti erinevaid töid nt jahipidamine, karja väljalaskmine, sirbiga rukkilõikamine ja kalapüük. Materjali jäädvustati nii fotode kui ka filmimise abil. Koos Petersoniga osales mitmetel uurimisreisidel ka tema õpilane Aado Lintrop, kes on kirjutanud nt. raamatu „Udmurdi usund“

Raamatust saab ülevaate ka Udmurdimaal 1970ndatel ja 1980ndatel valitsenud olustikust, sest Peterson kirjeldab päevikutes ka ümbruskonda, kus nad reiside ajal viibisid.

Lisaks ekspeditsioonide kirjeldustele on raamatus ka palju pilte nendelt reisidelt. Piltidel on näha udmurdi külad, loodus, ning kirjeldatud kombetalitused ja tööd.

Mulle tundusid loetud kirjeldused huvitavad ning ma arvan, et need päevikud annavad udmurtide elust hea ülevaate.

No comments:

Post a Comment