Sunday, May 22, 2011

Udmurtide materiaalne kultuur



Kokkuvõte Kuzma Ivanovitš Kulikovi raamatu „Возрожденная древность. Народное декоротивно-прикладное искусство Удмуртии" (Куликов, Кузьма Иванович. Возрожденная древность. Народное декоротивно-прикладное искусство Удмуртии. Ижевск: 2005.) põhjal.

Udmurtide materiaalne kultuur on väga kirev ja mitmekülgne. Selles leidub nii ühiseid tunnuseid mitmete teiste, ka kaugete rahvaste kultuuridega kui ka udmurdi kultuurile ainuomaseid elemente. Üht-teist on üle võetud naaberrahvastelt, eelkõige venelastelt, tatarlastelt, baškiiridelt, nagu see mitme kultuuri kokkupuutel ootuspärane on. Paljuski aga on udmurtide materiaalset kultuuri mõjutanud nende geograafiline (ja ka poliitiline) ajalugu ning elukoht.

Refereeritavas raamatus antakse ülevaade udmurtide tänapäevasest (tarbe)kunstist, milles otsitakse tagasipöördumist vanade traditsioonide ja traditsioonilise kultuuri juurde. Kaante vahele koondatud pildimaterjal esindab seega elavat praegusaja kultuuri, mis lähtub pikaaegsetest tavadest. Raamatu näol ongi tegemist eelkõige pildialbumiga. Suureks miinuseks võib aga pidada, et piltide juurest puuduvad allkirjad, kirjeldused, seletused selle kohta, millega täpselt tegu. Seetõttu on väljaspoolt udmurdi kultuuri tuleval inimesel raske kõigest kujutatust aru saada ja seda õigesti mõista.

Raamat on venekeelne ja annab ülevaate tekstiili, metalli, puidu, kasetohu, luu, vitspunutiste ja õlgede kasutamisest udmurdi kultuuris. Samuti on kujutatud udmurdi rahvariideid ja nende ainetel loodud tänapäevaseid kostüüme, udmurdi rahvuskööki kuuluvaid toite-jooke ja rahvuslikke nukke. Raamatu algul on esitatud pilte ajaloolistel väljakaevamistel leitud mälestistest. Huvitavam on aga järgmine osa, milles on pildid udmurdi rahvuslikest mustrites erinevatel kootud, tikitud aga ka aplitseeritud tekstiilesemetel. Udmurdi kangad on väga värvikirevad. Palju on kasutatud eelkõige rahvusvärvideks peetavate punase, valge ja musta kombinatsiooni, aga esineb ka väga kirvaid kangaid, kuhu on koondatud kokku pea kõik värvid, kõrvuti punane, sinine, roheline, kollane, must, roosa, oranž jm.

Puidu kasutamise kohta toodud fotodel on kajastatud eelkõige tänapäevast puitskulptuuri ja puitfiguuride voolimiskunsti. Kasetohtu on aga udmurdid (ja ka paljud teised Venemaa rahvad) traditsiooniliselt kasutanud eriliste kaunistatud tarbeesemete valmistamiseks. Hämmastavalt on kasetoht palju praktilisem ja mitmekülgsemaid kasutusvõimalusi pakkuv materjal, kui arvata võiks. Lisaboonuseks muidugi ka selle dekoratiivsus.

Udmurdi rahvariiete domineerivateks värvideks on punane ja valge. Lõunaudmurtide riietus on peaasjalikkult punane, põhjaudmurtidel on riietuses rohkem valget. Tunnuslikuks on ruuduline muster. Rahvariiete juures oluliseks elemendiks on ka hõberaha ja sellest valmistatud ehted, mida naised alati rahvariidega koos kandsid. Traditsiooniliselt on rahvariided Udmurtia eri paigus olnud vägagi erinevad ja oma kindlate tunnustega. Tänapäeval kasutatakse aga tihtipeale koos erinevate rahvariiete elemente ja mustreid, samuti kombineeritakse neid tänapäevaste materjalide, mustrite ja lõigetega.

No comments:

Post a Comment